Četvrtak, 23. travnja, 2015. Komentiraj

WinDays15 Technology Keynote

WinDays15 Technology Keynote

Sat i pol vremena nije bilo dovoljno za sve novosti koje su nam u posljednjih godinu dana stigle iz Microsofta.

Ovogodišnji WinDays Technology Keynote otvorio je Tomislav Tipurić, direktor sadržaja 15. izdanja konferencije. Nakon riječi dobrodošlice i uvoda u tematiku, predavanje je nastavio Draško Ivanišević koji je svoj dio prezentacije posvetio važnosti podataka u IT sektoru. Draško je napomenuo razliku između podatka i informacije te objasnio važnost pravilnog procesiranja velike količine dostupnih podataka. Istaknuo je i kako danas IT zahtijeva prilagodbe i poboljšanja načina rada s podacima koji su nam dostupni. Nakon završne riječi predstavljen je projekt Hrvatske radiotelevizije koja omogućuje streaming popularnog glazbenog showa The Voice, koristeći prednosti Microsoftovog Azure servisa.

DSC_3445

Igor Pavleković govorio je o pojmu mobile device managment, odnosno upravljanju uređajima uz pristup poslovnim podacima. Kroz prezentaciju mogli smo čuti, a kasnije i vidjeti, Skype for Business te osnovne karakteristike i prednosti koje alat donosi. Na red su došli i Office paketi za Windows 10 operacijski sustav na kojem se i održala prezentacija, a vidjeli smo i Office 2016 preview verziju te saznali da osim promjene vizualnog identiteta, Office donosi promjene kao što su DLP, poboljšani Outlook servis, Click-to-run, Add-in, Macro te IRM kao neke od novosti.

Domagoj Pavlešić nastavio je s uvodom u Windows 10 operacijski sustav, napomenuvši kako je Windows 10 okosnica novih promjena koje donosi Microsoft. Uz uvod i osnovne značajke, istaknuo je kako će Windows 10 biti omogućen svim korisnicima kao besplatna nadogradnja na Windows 7 i 8.1 operacijske sustave. Pavlešić je istaknuo i činjenicu kako su Windowsi 10 najranija verzija Microsoftovog operacijskog sustava ikad izdana. Osim tehnološko-teorijskog pristupa Windowsu 10, pričalo se i promjenama koje utječu na  developere.

IMG_0190

Čuli smo kako Visual studio 2015 omogućuje nove funkcionalnosti kao što su emulator  za Android, izgradnju aplikacija za ostale platforme kroz Xamarin, a mogli smo vidjeti i demo razvoja univerzalnih aplikacija s naglaskom na responsive grid. Demo je prikazan na tablet i Windows Phone uređaju kroz aplikaciju koja prikazuje popis predavača WinDays konferencije. Završetkom demo dijela, Domagoj Pavlešić i Tomislav Tipurić su nagradili dva sretna dobitnika vrijednim nagradama sponzora.

Cijeli rezime predavanja dao je uvid u ono što nas očekuje u nastavku Technology programa, a na samom kraju Tomislav Tipurić je predstavio i dodijelio priznanja Andreju Radingeru, Ognjenu Bajiću, Tomislavu Bronzinu Zvonimir Mavretiću kao predavačima koji su sudjelovali na svim WinDays konferencijama.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics