Subota, 25. travnja, 2015. Komentiraj

WinDays15 Technology konferencija – drugi dio

WinDays15 Technology konferencija – drugi dio

Posljednji dan WinDays15 konferencije donio nam je mnoštvo zanimljivih predavanja i odličnih predavača – u nastavku pročitajte što smo za vas istaknuli.

Na početku dana, Stefan Cronjaeger nam je pokazao novi sustav za upravljanje velikim količinama podataka, Analytics Platform System (APS). Govorilo se i o povezanosti sistema s BI Stack, ETL i Complex Event Processing. Predstavljene su i najvažnije značajke: Polybase te Columnar Storage kao poboljšanje izvještaja i analitičkih podataka. Na primjeru projekta govorilo se o ulozi APS-a u velikim projektima koji zahtijevaju analizu te je istaknuta važnost brzine i načina obrade velike količine podataka.

Damir Dobrić predavao je ne temu Machine learning. Objasnio je njene prednosti te istaknuo kako se Machine learning koristi onda kada se nešto ne može isprogramirati ili kada se želi klasificirati. Čuli smo i kako korištenje njenih mogućnosti se odvija u nekoliko koraka. Prvi je  prepoznati pattern, nakon toga je potrebno trenirati sustav, a posljednji korak je execution.Također, Dobrić je pokazao kako postaviti cijeli slučaj i kako se koristi Azure Machine Learning usluga na primjeru.

Skype for business predstavio nam je Omar Kudović, a čuli smo novosti i prednosti klijenta i servera u odnosu na prethodnu verziju alata, Lync. Kudović je objasnio na koje stavke treba obratiti pažnju pri migraciji s Lync verzija 2010 i 2013. Funkcionalnosti i kvalitetu usluge Skype for business vidjeli smo i kroz demoa putem live poziva za Frankfurt.

O PowerShellu, automatizaciji Azure infrastrukture, Disare State te konfiguraciji Windows servera kao Filea pričao nam je Damir Zelenić. Zelenić je veći dio predavanja posvetio demo dijelu prezentacije te je na primjeru pokazao Desired State Configuration (DSC) i Azure Automation funkcionalnosti kao i kreiranje virtualne mašine.

Sander Berkouwer objasnio je proces autentifikacije i autorizacije koristeći Azure Active Directory (AD). Sander je prikazao koju ulogu u cijelom procesu autentifikacije igra Active Directory Federation Service. Sander je u samom predavanju pokazivao koje su mogućnosti korištenja i koje su potrebe za korištenjem Bring Your Own funkcije (BYO).

O Office Delve pričao nam je Zvonimir Mavretić, naglasivši kako su u fokusu Delvea rješenja informacije koje su korisnicima bitne, u čijoj se pozadini rješenja nalazi Office Graph. Objasnio nam je kako Graph uzima signale i sadržaje s različitih Office 365 rješenja (Yammer, exchange) pa na osnovi analize podataka prezentira korisniku ono što mu je važno ili zanimljivo. Mavretić se dotaknuo i dijela privatnosti, gdje je istaknuo kako Delve poštuje prava pristupa i privatnosti podataka i da su svi načini dijeljenja dokumenata i kontrole podataka transparentni. Delve je prikazan i kroz demo na profilu fiktivne tvrtke.

Ana Mudronja Ozimec, Tomislav Kašić i Milan Klišanić objasnili su zašto se odlučivati na javni oblak u SMB-u i koje su prednosti istoga. Vidjeli smo kako je Tomislav Kašić iz Dekra HR predstavio njihovo rješenje za sustav poslovanja u oblaku te zašto su se odlučili baš na javni oblak, a ne na neka on premise rješenja. Milan Klišanić je predstavio polikliniku Medikol te ICT sustav u njemu i objasnio zašto se odlučio baš za implementaciju Office 365 u njihov sustav te napravio zaključak kako je to  jedan logičan početni korak prije prelaska na cloud.

Konferencija je doista završila sa stilom uz pregršt zanimljivog sadržaja kvalitetnih predavača. Sad nam preostaje samo da nestrpljivo iščekujemo 16. izdanje WinDaysa!

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics