Petak, 24. travnja, 2015. Komentiraj

WinDays15 Technology konferencija – prvi dio

WinDays15 Technology konferencija – prvi dio

Azure i Windows 10 su bile glavne teme prvog dijela WinDays Technology konferencije.

Predavanja vezana uz cloud computing i Microsoft Azure započela su još u srijedu sa studijom slučaja o Azureu. Od Bojana Hadžisejdića, Dubravke Mendeš Poljak i Maje Ledić Blažević saznali smo kako je Azure je zbog svoje skalabilnosti, raznih rješenja u oblaku koje nudi, ali i garancije sigurnosti podataka izuzetno koristan u raznim državnim službama. Predavanja o Azureu nastavljena su i u četvrtak pa je tako Bruno Kovačić govorio o tome gdje se Azure trenutno nalazi u cijelom procesu developmenta te koja je njegova budućnost. Damir Dobrić govorio je o Azure Service i Azure Microservices uslugama. Damir je objasnio pojam “Microservices” kao arhitekturni stil koji predstavlja jednu aplikaciju, jedan kontejner koji ujedinjuje i povezuje više manjih modula. Također, treba istaknuti i predavanja Sandera Berkouwera koji je naglasio kako je važno brinuti o sigurnosti podataka na mreži, nadovezavši se na najbolje prakse. O sigurnosti i povjerenju koje nudi Cloud platforma govorio je i Dejan Cvetković. Kompletna priča oko računarstva u oblaku i Azurea zaokružena je na okruglom stolu s temom „Cloud – danas i sutra“ na kojem su sudjelovali Tomislav Tipurić, Robert Petrunić, Marin Franković i Luka Manojlović.

Nakon što smo u srijedu mogli svjedočiti predstavljanju Windows 10 novosti na Technology Keynoteu, Andrej Radinger je govorio o osnovama razvoja za Windows 10 za sve uređaje te novitete u Windows 10 razvojnim alatima. Kada govorimo o Windows 10 razvojnim alatima i samom razvoju, treba napomenuti kako je predavanje na tu temu održao i Igor Ralić koji je predstavio nove kontrole koje dolaze s Windows 10 aplikacijama. Domagoj Pavlešić, Andrej Radinger, Ivan Kardum i Bruno Kovačić raspravljali su o budućnosti aplikacija uz Microsoft na okruglom stolu gdje se došlo do zaključaka kako se sve više aplikacija razvija za IoT, ali i da sve više platformi koriste Azure.

Svakako treba istaknuti i predavanja Scotta Schnolla koji je prezentirao novosti koje donosi Microsoft Exchange Online i Office 365. Tu je i predavanje  Marina Mamića koji je nam je otkrio koji se trenutno poslovi traže u IT-u, a koji će se tražiti u budućnosti. Jedan od profila traženih ljudi će biti oni koji će raditi s podacima, analizirati ih te na taj način donositi dodatnu vrijednost tvrtkama.

Na kraju jednog, vrlo uspješnog konferencijskog dana na kojem smo čuli mnogo zanimljivih tema, kako kroz teorijsku podlogu tako i kroz demonstracije na praktičnim primjerima, imali smo priliku sudjelovati na velikom WD15 Partyu gdje smo mogli uživati u bendu Luminize i uz odlično društvo i zabavu, opustiti se i uživati.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics