Ponedjeljak, 24. studenog, 2014. Komentiraj

Windows 10 i Windows Insider Program

Windows 10 i Windows Insider Program

U danima između 27. i 31. listopada, imali smo priliku biti sudionici konferencije TechEd Europe 2014 održane u Barceloni. Kao i na svakoj Microsoft konferenciji, iskusnih predavača i novosti nije manjkalo. Iz prve ruke prenosimo zanimljivosti iz Barcelone o Windows 10 i Windows Insider programu.

Voditelj Keynote sessiona bio je Jason Zander. Zander je govorio o Microsoftovoj viziji „Mobile first, cloud first“ i planovima za budućnost. Ono što je temelj te vizije i ono što treba osigurati ostvarivanje vizije su uređaji i cloud computing. Kada govorimo o uređajima, najvažnija Microsoftova investicija po tom pitanju upravo je ulaganje u Windows 10 koji je temelj svih uređaja u budućnosti. Nakon što je Zander objasnio viziju Microsofta, na scenu je došao Joe Belfiore, korporativni potpredsjednik i član Windows 10 tima koji je naglasio četiri najvažnije stavke novog operacijskog sustava: jedan operacijski sustav na svim uređajima, proizvod koji će ljudi voljeti, sigurnost te operacijski sustav koji će biti moguće konstantno unaprijeđivati.

Jedinstvena platforma

Kada je riječ o novom operacijskom sustavu, prva karakteristika i misija Microsofta je napraviti jedinstvenu platformu koju će koristiti širok raspon uređaja. Windows 10 operacijski sustav trebao bi biti operacijski sustav koji će se pokretati na raznim uređajima, od malih senzora pa sve do većih uređaja kao što su tableti, mobilni uređaji i desktop računala. Ono što će to omogućiti je jedinstvena jezgra između svih uređaja, a na taj način će svi imati koristi, pogotovo razvojni inženjeri koji će jednostavno moći razvijati rješenja za sve uređaje. Svi oni koji prate razvitak platforme znaju da ovo nije potpuna novost budući da Windows Phone 8.1 i Windows 8 dijele istu zajedničku jezgru i imaju uglavnom jednaku ISV platformu.

Unaprjeđenje korisničkog iskustva

Možda i najveći napredak koji donosi Windows 10 u odnosu na Windows 8 je unaprjeđenje korisničkog iskustva. Korisnici koji su imali uređaje prilagođene za rad pomoću touch screena na Windows 8 operacijskom sustavu vidjeli su velike prednosti u odnosu na Windows 7. Međutim, svi oni koji su koristili standardna desktop računala uz miš i tastaturu jednostavnije su koristili Windows 7.

Novi operacijski sustav to će promijeniti. Prilikom demonstracije Windowsa 10,  Joe Belfiore osvrnuo se na korisnike koji koriste klasična desktop računala i upravo je na taj način demonstrirao novosti koje donosi Windows 10. Prije svega, glavna novost je vraćanje start menija koji je sada prilagođen za sve korisnike. Novi start menu sada donosi dva stupca: jedan karakterističan za starije verzije Windowsa te jedan stupac za live tileove za karakteristične Windows 8 aplikacije. Start menu je također moguće proširiti ili smanjiti.

2

Kada govorimo o Windows 8 aplikacijama, uz desetku postoji mogućnost mijenjanja veličine prozora, što s prethodnim operacijskim sustavom nije bilo moguće. Ono što je odlično za Windows 10 je ukoliko imamo uređaj koji može raditi kao tablet i kao laptop, Windowsi će to prepoznati na način da ukoliko jednostavno maknemo tipkovnicu, pojavit će se prozor i pitati nas želimo li koristiti Windowse u tablet modu. Ukoliko koristimo Windowse u ovom modu, start meni se raširi preko cijelog zaslona zajedno sa svim aplikacijama. Također, novi operacijski sustav donosi mogućnost virtualnih desktopa te puno bolje iskustvo korištenja Windowsa ukoliko imamo spojeno više monitora. Najveći pljesak izazvala je mogućnost jednostavnog korištenja CTRL+V kako bi zalijepili tekst u komandni prozor. Nije puno, no sve oni koji su radili s komandnim alatom manjak te opcije je uistinu smetao.

Sigurnost

Operacijski sustav uvelike je napredovao po pitanju sigurnosti. Sada je moguće instalirati samo potpisane aplikacije i to onim potpisom koji sami postavimo. Ukoliko govorimo o scenariju velikih tvrtki, one sada mogu postaviti pravila instaliranja samo njihovih, odnosno Microsoftovih aplikacija ili postaviti sigurnosna pravila unutar svog poslovanja kako god žele.

3

Osim pravila koja se mogu postaviti za instaliranje aplikacija, također je moguće postaviti pravila za njihovo korištenje, što uvelike osigurava da će podaci koji su važni za tvrtku uistinu i biti zaštićeni. Na primjer, ukoliko osoba koja čita ili piše važan dokument u Wordu i odluči nešto iz tog dokumenta kopirati u drugu aplikaciju (npr. Internet Explorer), pojavit će se poruka kako nije moguće kopirati iz jedne aplikacije u drugu. Nadalje, moguće je postaviti i pravilo tako da korisnik može nešto zalijepiti u drugu aplikaciju uz objašnjenje zašto to želi napraviti, što itekako omogućava kontrolu kretanja sadržaja. Ista pravila vrijedit će i za Windows Phone. Joe Belfiore pokazao je i novi način prijavljivanja u sam operacijski sustav koji donosi mogućnost prijavljivanja u vaše računalo koristeći mobilni uređaj putem Bluetooth veze.

Windows Insider Program

Ukoliko se odlučite isprobati novu verziju Windowsa 10, morate se prijaviti u Windows Insider Program. Prijavom ćete dobiti priliku isprobati i istražiti sve nove karakteristike Windowsa 10, dok će Microsoft na ovaj način dobiti potreban feedback od svojih vjernih korisnika.

Kako bi potvrdili da je priča oko Windows Insider programa točna i da Microsoft doista uvažava feedback korisnika, prije nekoliko dana izašla je nova verzija Windows 10 Technical Previewa s dodatnim mogućnostima. Na primjer, sada je moguće sakriti Search i Task View ikone, a velik broj njih zamijenjen je novima. Promjene je doživio i Internet Explorer, WinRT kao i ostale Windows aplikacije.

Microsoft ovakvim pristupom pokazuje pravu primjenu co-creation metode i uključivanja korisnika u stvaranju novog operacijskog sustava. Windows 10 donosi poboljšanja u odnosu na Windows 8 uz iskustvo korištenja Windowsa 7 i Windowsa 10 u jednom. Mi smo uživali u predstavljanju desetke u Barceloni, a nadamo se da ste i vi jednako uživali čitajući ovaj blog post.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics