Petak, 24. travnja, 2015. Komentiraj

Windows 10 na WinDaysima

Windows 10 na WinDaysima

Domagoj Pavlešić, Igor Ralić, Ivan Kardum i Andrej Radinger o razvoju aplikacija za Windows 10.

Kao što smo i očekivali, na Windaysima se puno pričalo o novoj desetki. Krenimo od predavanja Andreja Radingera koji je prikazao osnove razvoja univerzalnih aplikacija za Windows 10. Puno je šira paleta uređaja koja će imati univerzalne aplikacije, a to su svi uređaji od telefona preko PC-a i tableta do XBOXa, odnosno sve što pogoni Windows 10. Prikazani su i noviteti u Windows 10 razvojnim alatima, nove kontrole, unificirano objavljivanje aplikacija na Windows i Windows Phone Store te migraciju postojećih aplikacija na Windows (Phone). U demo dijelu smo vidjeli razvoj univerzalnih Windows 10 aplikacija u Visual Studio 2015. Windows 10 donosi jedan projekt za cijelo sučelje kao i responsive UI što definira Windows 10 kao novi operacijski sustav iz perspektive developera. Saznali smo i informaciju da će se postojeći Windows Phone 8 uređaji nadograditi na Windows Phone 10.

Ivan Kardum  nam je pokazao što su to Windowsi u stvarima, odnosno razvoj aplikacija za IoT. Ivan je započeo s Windows 10 i razvojem univerzalnih aplikacija za Internet of things. Pričao je i o razvoju IoT hardvera uz same software platforme. Osim samog razvoja mogli smo vidjeti i razvojne ploče kao što su Intel Galileo i Raspberry Pi koje se koriste kao prototipi. Ono što je sigurno je to da je ovo tek početak za razvoj aplikacija IoT.

Igor Ralić je na svom predavanju Windows 10: Univerzalno sučelje za univerzalne aplikacije istaknuo nove kontrole koje dolaze s Windows 10 aplikacijama te naglasio kako je bitno da se aplikacije prilagođavaju veličini ekrana. Također, Igor je prvi dio prezentacije posvetio SplitView kontroli te postavkama koje je definiraju (fleksibilna kontrola, dizajn ). Također smo mogli čuti nešto i o hamburger ikoni. U demo dijelu predavanja vidjeli smo primjer Windows 10 univerzalne aplikacije kroz različite veličine ekrana ali i rad sa XAML kontrolama. Ralić je pokazao i primjer RelativePanel (XAML) kontrole te objasnio prednosti i opasnosti pri radu s ovom kontrolom. Upravo zato u razvoju Windows 10 univerzalnih aplikacija dobivamo nove panele, kontrole i mogućnosti koje olakšavaju implementaciju adaptivnog sučelja.

Domagoj Pavlešić govori o komunikaciji između aplikacija u Windowsima 10. Prilikom preuzimanja aplikacija za desetku, uz nju skidamo i app servise. Krajnji korisnik to ne zna, ali developeri znaju, što im omogućuje lakše povezivanje s, primjerice, FB servisom. Jedna od primjena je izrada aplikacije unutar koje ćemo imati app servis – ukoliko želimo drugima dati na korištenje, to možemo učiniti na način da instaliraju našu aplikaciju. Drugi primjer bi bio enterprise app s BT i NFC-om gdje su napravljeni odvojeni app servisi. Ukoliko nešto pođe po zlu, sve što moramo je popraviti app service te će sve opet raditi kako spada.  Domagoj je pokazao demo s aplikacijom jednostavnog sučelja koji u sebi sadrži neke app servise te se veže s Flickrom. App service se aktivira on-demand, gasi se kada se zatvori veza, kada ju klijentska aplikacija to zatraži te kada je klijentska aplikacija suspedirana. Protokola za slanje keyeva i valuea app servisu nema. Kao problem se javlja i pitanje sigurnosti. Kad instaliramo app servis, on potencijalno može imati pristup svemu i zato moramo paziti koji je njegov package ID, ali jedno od rješenja bi bilo da se naprave certifikati. Ono što je također možda malo čudno je da verzioniranje app servisa nema budući da se oslanja na REST API versioning model.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics