Srijeda, 16. siječnja, 2013. Komentiraj

Windows 8 – što je novo?

Windows 8 – što je novo?

Više-manje svi ste čuli da je nova edicija Microsoftovog operativnog sustava ugledala svjetlo dana. Možda ste čuli i da je odlična ili da je užasna ili nešto treće. Davno su rekli kako se još nije rodio tko je cijelom svijetu ugodio pa to isto vrijedi za sustave. Savjetujem vam da svakako isprobate sustav pa tek onda donosite odluku o njemu. Pogađate? Mene je oduševio :)

Početni ekran ili Lock screen

Nakon što ste instalirali Windows 8 OS prvo što ćete ugledati je tzv „Lock screen“ odnosno pozdravni ekran, ekran zaključavanja ili kako ga već preveli. Svi znamo kako je to izgledalo prije. Novi lock screen donosi nam hrpu informacija za koje smo se prije morali prvo ulogirati. Informacije poput datuma, sata, broja nepročitanih poruka, mailova i trenutne vremenske prognoze nešto su čemu želite imati brzi pristup čak i kada vam se računalo zaključa. Naravno, ukoliko ne želite neku od ovih opcija prikaza možete je uvijek isključiti.

Start izbornik

Nakon što ste se ulogirali u sustav odmah vas dočeka nešto novo – novi Start izbornik. Proširio se od jednog dugmeta na cijeli ekran – raste J. Tu sad imamo pregršt novotarija. Prvo, vaši programi i aplikacije sada su grupirani, možete ih preslagivati, premještati, dodavati, brisati…

Osim grupiranja odlična novost su i „žive“ pločice, na kojima se u stvarnom vremenu prikazuju informacije vezane za određenu aplikaciju. Tako vam pločica aplikacije za mailove vrti mailove iz inboxa, pločica aplikacije prijatelji vrti objave vaših prijatelja s Facebooka, Twittera ili nekog drugog servisa s kojim ste spojili aplikaciju. Start je postao mjesto koje objedinjuje sve informacije i na kojem možete saznati sve što vas zanima.

Desktop

Ne, nije mrtav. Još diše, štoviše, bolje je nego ikada. Nema više Starta na traci zadataka ali nije nestao. Samo se sakrio. Još uvijek do njega dođete tipkom Win.

Cijeli sustav prilagođen je lakšem korištenju na tablet računalima odnosno ekranima na dodir. Tako je i s desktopom. To je  i dalje ona ista radna površina na koju ste navikli trpati hrpe dokumenata, mapa, slika ili čega već. Novost je da se radna traka sada može protezati preko nekoliko monitora, može se prilagoditi za svaki (tj. njen položaj na ekranu) i sada napokon možemo prilagoditi što se to na njoj prikazuje bez korištenja raznih drugih programa. Moguće ju je konfigurirati tako da se na svakom ekranu prikazuju svi aktivni prozori ili samo oni koji su aktivni na tom ekranu – ova druga opcija uštedi jako puno vremena. Ako postavite pokazivač u gornji lijevi kut monitora prikazat će vam se sve trenutno aktivne aplikacije te ćete moći izabrati koju želite koristiti. Ukoliko pokazivač postavite u donji lijevi kut pokazat će vam se ikonica za start (tu se sakrila!). Desnim klikom dok se miš nalazi u donjem desnom kutu otvara vam se izbornik sa jako puno mogućnosti.

 Aplikacije

Kao što sam gore spomenuo u priči o novom Startu, novost sustava su i aplikacije. Kao što ste ih do sada imali za vaše mobilne uređaje tako sada one postoje i za Windows 8 sustav. Njihova prednost je što iskorištavaju u potpunosti mogućnosti novog sučelja i nekada rade brže i od originalnih programa. Uz to, i ljepše izgledaju. Također neke aplikacije su pisane isključivo za Windows 8 OS. Kada smo kod aplikacija, novost je i Windows store, virtualna trgovina aplikacijama u kojoj sada možete kupiti sve aplikacije na tržištu te tako bez muke dobiti ono što želite.

Windows Explorer

Novost koja je meni izuzetno draga je novi izgled Windows explorera.  Dobio je vrpcu, kao u MS Office paketu, koja se mijenja s obzirom na sadržaj mape odnosno označeni dokument. Na njoj se nalaze razne opcije koje će vam prije ili kasnije trebati (ili vam uopće neće trebali ali neka ih).

Windows Defender

Znali ste ga kao Windows Security Essentials ali sada se još malo udebljao, pojeo je razne lijekove protiv malwarea, nabildao se i postao je pravi pravcati izbacivač uz kojeg vam ne treba nikakva druga zaštita. Defender dolazi ugrađen u sustav tako da oko njega nećete imati nikakvih briga a on će se boriti za vaš sustav do zadnjeg bita memorije J

Ostalo

Novosti ima još jako jako puno i ne stanu sve u jedan članak. Od oni bitnih još za istaknuti je nova mogućnosti otvaranja ISO datoteka tako da sada više ne morate koristiti različite programe za virtualizaciju. Nastavno s ovim, sada je i standardna virtualizacija integrirana i vaše virtualne mašine sada možete pokretati direktno. Također, tu je i novi Task manager – novo ruho i hrpa opcija na dodir miša.

Ovdje su pokrivene neke osnovne, najveće novosti. Jako puno toga je još novo ali to vam ostavljam da se sami igrate i istražujete. Microsoft je ovih dana imao nekoliko akcija prodaje, pa ako ste kupili laptop odnosno stolno računalo u nazad 4-5 mjeseci možete dobiti Windows 8 sustav za samo 15$, ukoliko imate legalnu verziju Windows 7 operacijskog sustava ali ste ju kupili prije dosta vremena možete isto tako dobiti Windows 8 po jako povoljnim cijenama. Više o ponudama možete saznati ovdje.

Ukoliko želite isprobati kako Windows 8 sustav radi, probnu verziju možete skinuti sa službenih Microsoft stranica na ovom linku.

 

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics