Četvrtak, 07. ožujka, 2013. Komentiraj

Windows Azure

Windows Azure

Jedna od najkorištenijih riječi u IT svijetu u posljednjih nekoliko godina postala je riječ “cloud”. Cloud computing, odnosno računarstvo u oblaku (kako se često prevodi) područje je u kojem je Microsoft jedan od najvećih i najvažnijih igrača sa svojom Windows Azure platformom.

Windows Azure je Microsoftova cloud platforma za razvoj i upravljanje aplikacijama, servisima, web stranicama i podacima postavljenim u Microsoftove podatkovne centre diljem svijeta. Važno je napomenuti da u ovom scenariju plaćate samo one resurse koje koristite. Funkcionira i kao PaaS (Platform as a Service), a od prošle godine i kao IaaS (Infrastructure as a Service) te podržava velik broj programskih jezika, alata i frameworka za razvoj. Windows Azure moguće je iskoristiti za razne scenarije: razvoj skalabilnih aplikacija za velik broj korisnika, brz razvoj i postavljanje web stranica korištenjem usluge Web Sites, korištenje storagea za pohranu podataka u podatkovnim centrima blizu korisnika i mnoge druge. Mogućnosti je pregršt. Uz to, upravljanje se vrši kroz vjerojatno jedan od najljepših administracijskih portala ikada napravljenih.

Infrastruktura kao usluga

Windows Azure Virtual Machines je usluga koja vam omogućuje da napravite vlastiti virtualni stroj u oblaku temeljen na operacijskom sustavu koji vam nudi Azure ili na temelju vašeg vlastitog imagea. Za stvaranje virtualnog stroja potrebno je odabrati veličinu i željeni VHD te operacijski sustav. Azure galerija na raspolaganje daje Windows Server 2008 R2 i Windows Server 2012, ali osim toga i nekoliko Linux distribucija, što znači nastavak razvoja Microsoft Openness politike. Scenariji korištenja su raznoliki. Virtualne strojeve možete koristiti kao razvojnu i testnu platformu koju je moguće pokretati i gasiti po potrebi, a s obzirom na to da sami postavljate operacijski sustav, možete pokretati aplikacije koje koriste bilo koje programske jezike i biblioteke. To uključuje i mogućnost korištenja bilo koje storage opcije koju nudi Azure (SQL baza podataka, tablice, blobovi) pa čak i nekog drugog DBMS-a (database management system) instaliranog u virtualnom stroju.

Platforma kao usluga

Za scenarij kada je potrebno izraditi skalabilnu i pouzdanu web aplikaciju, a nije nam potrebna sva fleksibilnost koju nude virtualni strojevi, najjednostavnije i najbolje rješenje je koristiti Windows Azure Cloud Services i to je primjer usluge poznate kao Platform as a Service (PaaS). Aplikaciju je moguće napraviti u tehnologiji tj. jeziku po izboru (C#, Java, PHP, Python, Node.js – najbolji primjer interoperabilnosti na djelu), a aplikacija se pokreće u virtualnim strojevima (ovaj put zvanim instancama) koje se vrte na Windows Serveru. Ovim virtualnim strojevima upravlja Windows Azure, što znači da instalira sve zakrpe čim one postanu dostupne, resetira instance u slučaju da padnu itd.

Web Sites

Jedan od čestih scenarija zbog kojeg se koristi cloud uključuje postavljanje web aplikacija i web stranica. Ovo je izrazito olakšano kroz Windows Azure Web Sites uslugu. Azure nudi podršku bilo da želite nepromijenjenu stranicu preseliti s postojećeg IIS-a ili napraviti novu web stranicu u oblaku u svega nekoliko klikova. Za izradu nove web stranice temeljene na vrlo popularnom WordPress CMS-u potrebno je samo par klikova, a osim WordPressa galerija nudi cijeli niz vrlo popularnih sustava kao što su Joomla, Drupal itd. Jednom pokrenutoj aplikaciji instance se mogu dinamički dodjeljivati, a Web Sites usluga raspoređuje opterećenje između njih. Web Sites također nudi mogućnost korištenja dijeljene instance gdje vaša web aplikacija koristi isti virtualni stroj kao i mnoge druge, dok postoji i opcija pokretanja u zasebnom virtualnom stroju. Cilj je stvoriti jeftinu, skalabilnu i izrazito korisnu platformu za izradu web stranica i web aplikacija u cloudu.

Storage

U konačnici svaka ozbiljnija web aplikacija koristi različite vrste podataka pa i Azure platforma nudi nekoliko načina za pohranu tih podataka. Jedan je spomenut i ranije – SQL Server ili neki drugi DBMS (što se ne ograničava samo na relacijske baze već uključuje i NoSQL tehnologije poput MongoDB). Korištenje neke od navedenih zahtjeva i dodatnu administraciju, stoga Azure nudi tri opcije kod kojih upravlja velikim dijelom (infrastruktura, zakrpe), a to su SQL baze podataka (relacijski DBMS), tablice i blobovi. Sve tri opcije moguće je koristiti i iz aplikacija koje nisu smještene u Windows Azureu, već negdje na vlastitim serverima, laptopima, pa čak i pametnim telefonima.

Azure nudi još puno usluga koje mogu biti izrazito korisne u izradi vlastitih proizvoda i aplikacija. Spomenimo neke: usluga Mobile Services za izradu kompletnog backenda za klijentske mobilne aplikacije, bilo da se pokreću na Microsoftovoj platformi ili Androidu i iOS-u, Media Services za distribuciju multimedije visoke kvalitete kroz koji npr. možete u kratkom vremenu postaviti sustav za distribuciju trening videa unutar tvrtke, i još puno, puno toga. Azure je od prošle godine dostupan i u Hrvatskoj, što znači da već danas možete početi isprobavati Azure platformu kroz 90 dana besplatne probne verzije, a ako ste kojim slučajem MSDN pretplatnik, u sklopu pretplate imate i određenu količinu resursa besplatno.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics