Četvrtak, 24. siječnja, 2013. Komentiraj

Windows Server 2012

Windows Server 2012

Kao najmoćniji Windows Server izdan do danas, novi Windows Server 2012 rezultat je Microsoftovog usvajanja velikog broja povratnih informacija od strane krajnjih korisnika, želeći tako ispuniti zahtjeve i riješiti probleme s kojima se oni susreću u praksi. Tako Windows Server 2012 svojom virtualizacijskom tehnologijom, skalabilnošću, elastičnošću, dinamičnom podjelom resursa, automatiziranošću, sigurnosnim mehanizmima, jednostavnim korištenjem i mnoštvom drugih napredaka omogućava tvrtkama različitih veličina znatno smanjenje troškova i povećanje efikasnosti.

Hyper-V na WS2012

Microsoft marljivo radi kako bi omogućio virtualizaciju rada koji se prije smatrao nemogućim za virtualizirati, radnje kao što su one koje zahtijevaju veliki broj procesorskih jezgri, na stotine gigabajta radne memorije, velika spremišta podataka te koje obrađuju ogromnu količinu ulaznih i izlaznih operacija u kratkom vremenskom periodu. Hyper-V tehnologija na Windows Serveru 2012 ide korak dalje s uvođenjem podrške za do 320 logička procesora i do 4 TB fizičke memorije po serveru. Do 1 TB memorije moguće je dodijeliti pojedinačnoj virtualnoj mašini zajedno sa do 64 virtualna procesora također po pojedinačnoj mašini. Virtualni tvrdi diskovi sada mogu imati do 64 TB spremišnog prostora što je 32 puta više od ostalih tehnologija dosuptnih na tržištu. Sukladno s tim, Windows Server 2012 podržava i najveće trenutno dostupne klastere sa sveukupno 64 čvora i 8000 virtualnih mašina po pojedinom klasteru.

Live Migration

Velike promjene uvedene su po pitanju Live Migration funkcije, u područjima performansi i veličine što u konačnici rezultira s 60 do 70% povećanja brzine migracije virtualnih mašina. Osim brzine i veličine, moguće je migrirati više virtualnih mašina istovremeno (20+) što u konačnici ovisi o hardveru koji se koristi. „Shared Nothing“ live migracija omogućava migraciju virtualne mašine s jednog hosta na drugi bez da se hostovi nalaze u istom klasteru odnosno bez da hostovi imaju zajedničko tj. dijeljeno spremište na disku.

Hyper-V Replica

Repliciranje virtualnih mašina nova je funkcionalnost nazvana Hyper-V Replica i predstavljena u posljednjem izdanju Windows Servera – omogućava asinkrono repliciranje virtualnih mašina u svrhu održavanja poslovnog kontinuiteta odnosno oporavka od raznih katastrofalnih scenarija – Na primjer, ukoliko je primarna serverska lokacija ugrožena, virtualne mašine se repliciraju na sekundarnu lokaciju i rad se nastavlja bez gotovo ikakve nedostupnosti.

Server Manager

Dodatak u obliku intuitivnog sučelja koje IT administratorima omogućava jednostavno i centralizirano upravljanje većim brojem servera. Server Manager omogućava udaljeno dodavanje uloga i dodataka virtualnim i fizičkim serverima, dodjelu virtualnih resursa direktno sa radne površine servera bez potrebe posebnog spajanja na njih korištenjem Remote Desktop protokola.

Virtual Desktop Infrastructure

S obzirom na trendove uvođenja i korištenja sve više mobilnih i tablet uređaja u poduzeća, Microsoft uvodi mogućnost administriranja IT infrastrukture preko njih i to s pristupom svim mogućnostima koristeći VDI. Poboljšano korisničko iskustvo uvodi podršku za javne mreže niske propusnosti i visoke latencije te podršku za USB i multi-touch uređaje.

Online Backup

Jedna izuzetno korisna mogućnost koja dolazi s novim Windows Serverom sustavom je mogućnost spremanja sigurnosne kopije trenutnog stanja operacijskog sustava, aplikacija i podataka koje sadrži direktno u Windows Azure oblak. Spremanja je moguće vremenski automatizirati, isto kao i specifično određivanje elemenata koje će kopija sadržavati.

PowerShell 3.0 i PowerShell Workflows

Poznatiji korisnicima već od prije, u svojoj 3.0 inačici PowerShell konzola donosi 2300 novih dodataka od kojih je svaki specijaliziran za obavljanje pojedinih zadataka kao što su automatizacija administrativnih zadataka, dodjeljivanje serverskih uloga, pokretanje i kontroliranje izvođenja raznih skripti, određivanje tokova rada i detaljnije uređivanje vremenskog rasporeda obavljanja određenih radnji. Zanimljivo je naglasiti da Windows Server 2012 omogućava pristup PowerShell-u preko takozvanog PowerShell Web Access odnosno pristup kroz online sučelje i Internet preglednik.

PowerShell Workflows funkcija omogućava automatizaciju radnji kao sljedove koraka odnosno radnog toka. Glavna razlika između PowerShell skripti i PowerShell Workflow-a je u tome što se kod skripti kompletna skripta izvodi u istom radnom okruženju kao i cijeli sustav dok kod workflow-a svaka radnja unutar radnog slijeda dobiva vlastito radno okruženje ovisno o tome što treba raditi i kome treba biti dostupna. Prema tome, PowerShell Workflow je preporučljivo koristiti ukoliko automatizirate radnje koje će se izvoditi u velikoj količini vremena, radnje kojima je potrebno uspostavljanje povratnih točaka (checkpoint) nakon odrađivanja određenih koraka unutar radnog slijeda, ukoliko se izvode radnje na više uređaja različite vrste i sl.

Osim značajno drukčijeg Start izbornika, vjerujemo da je Windows Server 2012  svojim iznimno značajnim poboljšanjima i mogućnostima uspio iznenaditi i zainteresirati mnoge IT administratore. S nestrpljenjem isčekujemo buduće nadogradnje i inovacije unutar takozvanog Windows Cloud OS-a.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics