Petak, 16. siječnja, 2015. Komentiraj

XBOX ONE – samo još jedna random konzola ili the ONE za gamere (i developere)

XBOX ONE – samo još jedna random konzola ili the ONE za gamere (i developere)

Što danas XBOX ONE nudi gamerima i zašto nosi epitet developerima najpristupačnije konzole? Saznaj sve novosti o Microsoft konzoli!

Već više od godinu i pol dana, uz učestala poboljšanja i novotarije koje korisnicima čine život lakšim, XBOX ONE žari i pali svijetom konzola. Microsoftova osma generacija konzole, XBOX ONE, prisutna je na tržištu već skoro dvije godine, a o njoj se naveliko pričalo i prije njenog izlaska – govorilo se o vizualnoj revoluciji dostojnoj nove generacije konzola. Obećano je i ispunjeno – ONE je dosad prodan u više od 10 milijuna primjeraka, a brojka prodanih komada je zasigurno drastično skočila tijekom blagdana. Kao i svaki proizvod i XBOX je kroz vrijeme uvodio različite nadogradnje, a i njegova cijena je od prvotnog lansiranja pala za 30-ak posto. Poboljšan je i uređaj koji je svojedobno napravio revoluciju, Kinect, te  hvaljeni XBOX gamepad, vizualno vrlo sličan svom prethodniku, gamepadu XBOXa 360.

33

Korisnički dio konzole je vrlo sličan bilo kojoj Modern UI aplikaciji, odnosno aplikaciji namijenjenoj za uređaje sa Windows 8.x. operativnim sustavom. Isto tako, za XBOX ONE postoje i razne aplikacije kao što su Skype, YouTube i Internet Explorer, te mnoštvo aplikacija za streaming glazbe i videa. Što se samih igara tiče, nova verzija ove Microsoftove konzole nudi puno bolji vizualni doživljaj i širi spektar naslova koji su rezervirani isključivo za ovu konzolu. Najpoznatiji su Halo i Forza serijal koji su na novoj konzoli bolji nego ikad. Kao što je bio slučaj i sa starijim izdanjem XBOXa, velik dio igračkog iskustva nosi i XBOX Live kao društvena mreža za korisnike XBOXa.

Samo kamera ili možda ipak nešto više

Kinect je možda najčešći pojam koji korisnici povezuju s XBOXom. Predstavljen 2009. za XBOX 360, Kinect nije običan webcam koji se igrom slučaja našao na vašoj konzoli, već nešto puno više.  Naime, Kinect se sastoji od nekoliko senzora kao što su klasična kamera, termalna kamera, laser koji određuje dubinu predmeta, nekoliko mikrofona itd. Čemu uopće služe? Služe kako bi prepoznali gdje se nalazite u njegovom vidnom polju od 6 m2, kako bi vas razlikovali od namještaja te prepoznali vaše ključne točke i pregibe tijela kako bi što vjernije taj zapis prenijeli na konzolu. Rezultat je da video igre na konzoli možete kontrolirati isključivo vlastitim pokretima tijela te vam nisu potrebni nikakvi uređaji koje trebate držati ili zakačiti na sebe, karakteristika za kojom su konkurenti dugo kaskali.

2

Kinect za XBOX ONE dizajnom je nešto drukčiji od svog prethodnika, ali su njegove funkcionalnosti iste – i dalje može prepoznavati lica i glasove različitih korisnika. Ono što je zanimljivo kod Kinecta je ne samo revolucija u igranju igara bez gamepada, već i činjenica da je potaknuo programere diljem svijeta na iskorištavanje Kinecta u plemenite svrhe, odnosno kako bi razvijali softver za medicinske potrebe sa značajnom ulogom u fizioterapiji. Upravo zbog korištenja Kinecta, jedan liječnik može nadzirati više pacijenata na većim udaljenostima te dobivati relevantne informacije vezane uz njihov napredak. To je jedan od glavnih razloga zašto se Microsoft odlučio za prodaju dev-kitova, Kinect uređaja koji su otključani za programere kako bi imali mogućnost razvijanja što kvalitetnijih aplikacija.

Gamepad –  brži, bolji, ljepši

Za razliku od Kinecta i same konzole, gamepad vizualno i ergonomski ostaje jako sličan svome prethodniku i to ne bez razloga. S pravom ga mnogi smatraju najboljim gamepadom za široke mase, jer raspored tipki, način ležanja u ruci te pravilno raspoređena težina uz izrazito brz odziv daju uistinu dobro korisničko iskustvo. Također, donosi neka unaprjeđenja u odnosu na prethodnika, kao što su: baterija se može puniti micro USB kabelom, isti taj kabel možete iskoristiti kako bi od bežičnog napravili žični gamepad, senzori kojima gamepad komunicira s konzolom lociraju gdje koji igrač sjedi za raspodjelu screena..

ID@XBOX, Indie igre, Smart Glass, Windows 10 development

ID @XBOX ili Independent Developers publishing program za XBOX ONE je program koji nezavisnim developerima omogućuje razvoj aplikacija i igara za XBOX ONE. Time je lakše nego ikad vlastitu igru ili aplikaciju plasirati na konzolu što je donedavno bilo rezervirano isključivo za gigante gaming industrije. Developeri koji se uspješno registriraju u program dobivaju dva dev-kita te pristup privatnim forumima, dodatnim alatima te iskusnijim developerima u potpunosti besplatno. Isto tako dobivaju i pristup Unity engineu, ali mogu se i pretplatiti na pristup nekim dodatnim uređajima. To za developera znači da apsolutno sve čemu neka igra razvikanog gaming giganta može imati pristup unutar XBOX ONE konzole, može imati i aplikacija, odnosno igra istog tog developera, a to uključuje i upravljanje Kinectom, pristup Achievementima, Smart glassu, itd.

Kako se uživanje u igri ne bi zadržalo na samo jednom uređaju, spomenuti Smart Glass je aplikacija za Windows 7/8/RT, Windows Phone, Windows Server 2012, iOS i Android koja služi spajanju XBOX 360 te XBOX ONE konzola s uređajima koje pokreću gore navedeni operacijski sustavi, kako bi isti ti uređaji postali dodatni ekran za neku igru ili kako bi se na taj uređaj slao dodatan sadržaj poput GPS karte nekog mjesta u igri (Forza Horizon) ili dodatne informacije vezane uz elemente igre (Halo 4).

Uz cross screen, vidjet ćemo što nam još XBOX One donosi u 2015. Pratite i dalje WinDays blog za više novosti iz gaming svijeta!

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics